Mi a Flow?

Csikszentmihályi 1975-ben írta le tudományos pontossággal az ún. "flow-élményt". E tudományterület egyik legkiválóbb kutatójának számít azóta is.

Csíkszentmihályi Mihály szerint az, hogy hogyan alakul valakinek a sorsa, sok tényezőtől függ: gének, kultúra és egyéb élmények. Döntő azonban, hogy mit kezdünk a lehetőségeinkkel, s hogy hogyan használjuk ki a lehetőségeinket. A legfontosabb, hogy megtaláljuk az életben azt, ami örömet okoz és amiben kiteljesedhetünk. Legyen ez akár a sport, akár művészet vagy a tudomány, illetve bármi más. A lényeg, hogy ezáltal jól érezzük magunkat, és tovább vigyük a társadalmat, az emberiséget.

Találjuk meg, mi is számunkra a boldogság, ezáltal jövünk rá, mi az élet értelme - vallja a tapasztalt professzor. A flow-elképzelés mögött pszichológia kutatások állnak, ellentétben a "kitalált" elméletekkel.

A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenysében, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának. Az időérzékelése is megváltozik, mert úgy érzi, mintha állna az óra. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sportolás, művészet, gyerekekkel játszás vagy akár éppen a futószalag melletti munka. Ez azt jelenti, hogy a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. De a kihívás ne legyen túl magas és túl alacsony se, mindig optimális szintre helyezzük. A megfelelő mérték által teljesítünk a legjobban, és ehhez képest tudjuk viszonyítani a képességünket. Ez azért fontos, mert az eredmény befolyásolja a hogylétünket. Azaz, ha jól teljesítünk, jól érezzük magunkat és boldogok vagyunk. Ha nem tudunk teljesíteni, rossz hangulatunk lesz, a sorozatos kudarc pedig depressziót okoz. A tevékenység közben nem tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése - melyről Csíkszentmihályi kísérleti alanyai is beszámolnak. Akiknek gyakran van flow élménye, azoknak az életminősége is jobb.

A flow a komplexitás evolúciójának motorja, hiszen arra ösztönöz, hogy a saját határainkat meghaladva, fejlődjünk. De nem adja meg az etikai irányt. Feladatunk tehát abban áll, hogy megtanuljuk, a saját életünket olyan módon élvezni, hogy azzal ne csökkentsük mások esélyeit a saját életük élvezetében.

Forrás: Wikipedia - Csíkszentmihályi Mihály

Mi a Vonzás?

A Vonzás, vagyis a Vonzás törvénye kimondja, hogy gondolataink rezgéseket kibocsátva, a hasonló rezgéseket vonzzák. Ahogy a Wikipedia fogalmaz: “A mai felfogás szerint a vonzás törvénye azt jelenti, hogy az emberek gondolatai irányítják életük valóságát, akár tudatában vannak ennek, akár nem. Az elmélet szerint a gondolatoknak teremtő ereje van: amire gondulunk, és hisszük, hogy ez lehetséges, az valósággá válik. A gondolatok lehetnek tudatosak vagy tudattalanok.”. A lényeg összességében mégis az, hogy ha alapvetően pozitívan gondolkodunk, ha hiszünk magunkban, képességeinkben és álmainkban, pozitív gondolataink rezgései magukhoz vonzzák az Univerzum pozitív válaszait. Ennek köszönhetően elérhetjük céljainkat, megvalósíthatjuk álmainkat. A Vonzás törvényéről ír Rhonda Byrne, a Titok című könyvében (melynek filmes változata is készült). Akárhogyan is, aki látta a filmet, vagy elolvasta a könyvet, valamilyen szinten biztosan belegondolt, hogy “Mi lenne, ha...?”. Jómagam ismerek olyan embereket, akik MÁR elérték a kitűzött célt, és igazából, ha mélyen magamba nézek, elmondhatom, hogy amit régen annyira nagyon szerettem volna, és sokszor elképzeltem a megvalósulását - VALÓBAN létrejött. A témáról sokféle vélemény született már. Magam részéről azonban úgy vélem, ha tudatosan pozitívan próbáljuk alakítani életünket, gondolatainkat, abból nemcsak hogy nem történhet baj, de még működhet is!

Hit

Ez az a terület, amiről - szerintem - nem kell túl sokat beszélni. A Hit fontos dolog. Akár Istenben, akár egy eszmében, de mindenki hisz valamiben, akár bevallja, akár nem... Hit nélkül nem lehet élni...