Tisztelet

Mit jelent számodra a TISZTELET? Azt, hogy figyelnek RÁD? Hogy elfogadják a döntéseidet? Vagy épp meghajolnak (behódolnak?) ELŐTTED? Mit jelent számodra a tisztelet? Mit teszel érte? Azt tudtad, hogy ez a tisztelet-dolog két irányú? Oda-vissza működnie kell elvileg. Tehát, akkor kapsz tiszteletet, ha TE is tisztelsz másokat. Ha tiszteletben tartod mások döntéseit.

Mit teszel akkor, ha azt tapasztalod, mások nem fogadják el a döntéseidet? Hogyan reagálsz arra, ha megkérdőjeleznek, vagy nem vesznek komolyan? Hogyan lehet ezt a helyzetet JÓL kezelni? Nos, ez leginkább habitustól, neveltetéstől, vagy éppen az adott helyzettől függ.

A tisztelet mindenképpen komoly dolog. Az nem baj, hagy már kisded korban - persze, ésszerű keretek között - tiszteletben tartod a gyermekeid döntését, mert ez később meghozza gyümölcsét. Mérlegelj!

Az első repülés... - by M

Első útja volt ezzel a típussal, kicsit izgult. Volt már némi tapasztalata repülés terén, és sokat gyakorolt korábban a szimulátorban is, de most határozottan izzadt a tenyere. Nagyon szerette a repülést, ahogy felemelkedik, ahogy a szél fütyül, és ahogy a felhők egyre közelebb kerülnek hozzá. Szerette a különböző mutatványokat is – az orsó volt a kedvence.

Most azonban izgult. Az új típus áramvonalas, kecses jószág volt. A nap fénye végig cirógatta.

A Nimbus 2013-as modell merőben más, vadítóan elegáns boszorkányseprű volt. A kis boszorkány végül rápattant, és boldogan indult útnak az ég felé…

Instant reggel - by M

A bögre némán tűrte a forróságot, melyet a vízforralóból zubogó színtelen, szagtalan folyadék okozott a belsejében. Akkor sem szólt egy szót sem, mikor a finomra, egyenletesre porított instant kávé a forró vízbe érve, azonnal elkezdte a feloldódás látványos művészetét. Mert, amit a kávépor a vízzel művelt elegyedés címszó alatt, az már szinte művészet volt.

A barnává festett, gőzölgő lötty tetejére egy kiskanálnyi kávéfehérítő érkezett. A póriasabb nevén tejpor (bár hogy tej mennyi lehetett benne, talány) büszkén próbált ellenállni az alatta forrongó kávéfolyamnak. Az érkező kockacukor fennakadt a porózus állagú, miniatűr jéghegyen, és pillanatok alatt magába szívott egy adag koffeines folyadékot. Fehér, kristályos színe egyszeriben halványbarnává módosult. Viszonylag sokáig kitartott a csendben olvadozó, forró kávétengerbe olvadó tejpor-jéghegy és a fehér kerámia között megrekedve, majd büszke kristály-titanic-ként elegánsan elmerült.

A kávéfehérítő is küzdött. Próbálta lassítani az elkerülhetetlent. Majd a kis fehér kerámia edényke tartalma csendben tejeskávé színű, enyhén habos csenddé vált.

Az instant alapanyagok összeolvadását a kávéskanál tette teljessé. Először lassan, majd kissé gyorsabban körözve a csepp óceánban, a létrejövő áramlatok komplett kávéitalt hoztak létre.

A madarak odakint már hajnali négy óta elemezték a globális felmelegedés és az előző napi jégeső hatásait. Reggel volt. Hétfő reggel.

Késelés - by M

Reggel késelés történt a szomszédban... Az áldozatok belehaltak... És mindez kint, az udvaron történt, világos nappal! A szomszédban készülnek valamire... Különféle hangokat hallani a nyitott ablakon át. Hallatszott az áldozatok halálsikolya is... Ijesztő volt!

Ahogy hallom, már elkezdték eltüntetni az árulkodó jeleket... Darabolják az áldozatokat.

Készülnek valamire, ezért öltek...

Keresztelőre készülnek... Disznót, disznókat öltek...

Molly és John - Molly belevág - by M

John és Molly évek óta ismerte egymást, különleges baráti kapcsolatot ápoltak. Sok dolgot átéltek és átbeszéltek már egymás oldalán – pedig ismeretségük kezdetén inkább ellenfelek (ellenségek?) voltak. Ez a kapcsolat később szövetséggé, majd barátsággá alakult. Molly csípte a férfit, mert bármiről el tudtak beszélgetni. Kedvelte John stílusát, véleményeit. Arra azonban különösen ügyelt, hogy ne menjen bele politikai vagy egyéb ilyen jellegű beszélgetésekbe sem Johnnal, sem másokkal – egyszerűen gyűlölte a politikát.

Egy alkalommal azonban a lány nagyon megharagudott Johnra. A férfi úgy döntött, itt hagyja az országot, sőt, a kontinenst is. Úgy gondolta, jobb lesz, ha maga mögött hagyja az összes problémáját. Molly úgy látta, a férfi megfutamodni készül – és ezt nem tudta elfogadni. Azonban, amikor John elárulta neki, mire készül valójában, a lány reszketni kezdett. A férfi – hogy tetézze a dolgokat – titoktartási ígéretet csikart ki a lányból. Azt kérte Mollytól, írja majd meg a nekrológját, mert ő ismeri igazán, és a lány fogalmazási módja kellően vissza tudná adni mindazt, ami a férfi életét, dolgait jellemezte. Molly összeomlott, mikor John azt is elmondta neki, már minden részletet megtervezett.

A lány másnap reggel úgy ébredt, hogy elment a hangja, és nagyon fájt a torka. Bejelentkezett a körzeti orvoshoz, aki megállapította, a lánynak gégegyulladása van. Antibiotikumot írt fel, és visszarendelte egy hét múlva.

Közben Molly és John továbbra is beszélgettek – bár a lánynak folyamatosan az járt a fejében, hogyan tudná eltéríteni a férfit annak őrült tervétől. Végül döntött. Felhívta közös barátjukat, Tedet. Elmesélte neki, mire készül John, és azt is elmondta, kétségbe van esve, mert úgy érzi, a férfi nem csak viccel, nagyon is komolyan gondolja, amit eltervezett. Ted próbálta nyugtatni a lányt, és megígérte, beszél barátja fejével.

A lány tünetei nem javultak, orvosa taktikát és terápiát változtatott. Enyhe nyugtatót írt fel Mollynak. Talán a gyógyszer, talán az, hogy végül John mégis felhagyott a szándékával, egy idő után enyhülést hozott a lány számára. Miután kiderült, hogy a férfi mégis „vele marad”, megígértette vele, hogy soha többé nem hozza őt ilyen helyzetbe.

Hónapokkal később, egy beszélgetés közben John Mollynak szegezte a kérdést:

- Mikor írsz végre? Remélem, azért még megérem, hogy olvashassalak, mert különben kénytelen leszel nekrológot írni és felolvasni, mert visszajövök kísérteni.

A lány felcsattant:

- Visítva suhanhatsz vissza a másvilágra a vadiúj kísértet-lepedődben, ha megteszed! Van fogalmad róla, milyen leszek, ha az éjszaka közepén felébresztenek???

A lánynak ugyanis komoly tervei voltak, a körülmények azonban ellene dolgoztak. Kereste a kifogásokat, próbálta megmagyarázni a helyzetet. Az élete tényleg kicsit sűrűbb lett az utóbbi időben, krónikus idő- és nyugalom-hiányban szenvedett. John felvetése azonban elgondolkodtatta. Az íróasztal fiókjában három dosszié pihent. A két kék színűben repüléssel kapcsolatos témák, vázlatok, műszaki adatok, fotók vártak türelemmel, míg a sárga dosszié valami egész mást rejtett. Az a dosszié két kis novellát és karakter-vázlatokat tartalmazott.

Molly eltűnődött:

- Hmm… Időm tulajdonképpen arra van, amire szakítok, nem de? Legyen hát – mosolyodott el. Kihúzta a fiókot, és kivette a sárga dossziét. Kinyitotta, és elrendezte a tartalmát az íróasztalon.

- John… Ha nem bánod, most egy kicsit elköszönök… Azt hiszem, egy darabig nem leszek elérhető.

- De hát miért? Mostanában alig beszéltünk!!!

- Belekezdek – válaszolta a lány. – Belekezdek, hogy ne kelljen túl sokáig várnod. Utálnék nekrológot írni…