Ez a menüpont folyamatos feltöltés alatt áll. Miért is? Mert mindig adódik valami új, valami más, amit a repüléssel kapcsolatban szeretnék megosztani! De, elöljáróban annyit, hogy a repülőgépek világa, és a légiforgalmi irányítás egy elképesztő, varázslatos és nehéz világ. Engem elvarázsolt... :)

Azok számára, akik rajonganak a repülésért, mindig álom egy igazi repülőgép vezetése. Nagy álom ez, mely mára egyre elérhetőbb, feltéve, ha az embernek megvan rá a megfelelő anyagi háttere.

A szimulátor-központok megjelenése, valamint az, hogy a hétköznapi emberek számára elérhetővé válik akár egy Boeing 737-es, akár egy Airbus A320-as pilóta kabinja, a repülés iránti rajongást szinte végzetessé teheti :) Aki egyszer beült egy cockpit-be, és maga kezdi vezetni a gépet, az utána mindig visszavágyik. Saját tapasztalat. Ráadásul, a szimulátor-központok színvonala is egyre komolyabb minőséget mutat.

A napokban lehetőséget kaptam egy remek Boeing 737-es szimulátorban helyet foglalni, a Pilots.hu szimulátor-központban. A kezdeti izgalom (eufória?) után, beülve a kapitányi székbe, pár dologgal rögtön szembesülnöm kellett. Egyrészt az ijesztő mennyiségű kapcsoló/kijelző/bigyó/akármi, másrészt saját korlátaim voltak azok, amik gondolkodóba ejtettek. Frászt kaptam a sok gombtól egy pár pillanatra :D Azonban, rájöttem, hogy valószínűleg az életben nem lesz belőlem Boeing-pilóta. Az ok nem feltétlenül az anyagiakban keresendő. Szimplán kicsi vagyok :D Nem értem el a pedálokat, maximum úgy, ha a hasamba kerül a szarvkormány ;) Mázli, hogy volt másodpilótám :D

Az ajándékba kapott repülés életre szóló élmény volt. Aki egyszer beül egy ilyen székbe, fix, hogy máskor - és lehetőleg mielőbb! - vissza akar ülni :) Tudom, mert én is így érzek :) Az fix, hogy legközelebb kipróbálom az Airbust is, és feltétlenül kerítek lehetőséget a központ kis Cessnájának "berepülésére" is. Ott azt tudni kell, hogy egy valódi géptörzs került beépítésre, az élmény így még valósághűbb!

A repülős blogom linkjét addig is itt találod: Kayama blogja

További izgalmas, repüléshez kapcsolódó linkek:

Lehetőség van reptérlátogatásra is! Szeretnéd bejárni Ferihegy - bocsánat, a Liszt Ferenc Reptér - utasok előtt zárt részeit? Ne habozz! Kattints ide: Reptérlátogatás

Vannak, akik a repülőgépek megmentésén fáradoznak. Ilyen csapatot kettőt is ismerek. Ancsika, az AN-2 megmentői itt: "Ancsika megmentése", a Skanzi angyalai, akik Malvinka, és a többi "kisöreg" megóvására esküdtek fel, pedig itt: "Malvinkáék", illetve az Aeroparkoldalán találhatóak.

Ez a csapat, akiket most belinkelek, elképesztő dolgokat csinál. A virtuális repülés szerelmesei valószínűleg már hallottak róluk, sőt, kiegészítőik között biztosan szerepel LHSim-es scenery ;) Íme, egy olyan team, akiket van szerencsém ismerni is, és felnézek rájuk! Szeretettel ajánlom munkáikat: Az LHSimulations

Ha szereted hallgatni a légiirányítás rádióforgalmazását, nézd be ide: LiveATC, vagy kattints erre a linkre, ahol a magyar légtérben járók forgalmazása hallatszik: LiveATC a Pilotshop oldalán.

Azt tudtad, hogy a repülőgépek útvonalát meg is nézheted? Erre jó a FlightRadar24.